Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

Lahko moško spodnje perilo vpliva na kvaliteto semena?

Moška moda so zasnovana tako, da ohranjajo optimalno temperaturo za razvoj semenčic. Temperatura mod je tako 1-2 stopinje nižja kot je temperatura telesa, kar omogoča proizvodnjo zdravih semenčic čim bolj pravilne oblike in čim boljše gibljivosti.

Ozko spodnje perilo je pogosto nepogrešljiv kos perila marsikaterega moškega, a žal boste nekateri moški morali v nakupe in na novo opremiti svojo garderobo. Ozko spodnje perilo namreč segreva moda, s čimer vpliva na kvaliteto semena, kar lahko privede do moške neplodnosti.

Svetujemo vam, da nosite ohlapnejše spodnje perilo oz. široke boksarice, prav tako pa poskrbite, da ne zahajate preveč pogosto v savne, masažne bazene ter se izogibate delu z računalnikom v naročju. Žal izboljšanja kvalitete semena ni pričakovati čez noč, vsekakor pa lahko včasih veliko naredimo že z majhnimi spremembami.

Do večje plodnosti s pomočjo alternativne medicine?

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da lahko pri težavah z neplodnostjo pomaga alternativna medicina. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih metod:

Joga

Joga ne pomaga le umiriti misli, temveč poveča tudi dotok krvi v reproduktivnih organih, kar vpliva na večjo kvaliteto jajčec. Prav tako pomaga pri premagovanju stresa, ki ima dokazano negativen vpliv na plodnost.

Akupunktura

Tradicionalna kitajska metoda zdravljenja, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke, tako kot joga pomaga pri odpravljanju depresije in stresa. Pogosto se uporablja v kombinaciji z zeliščnim zdravljenjem in se je stoletja uporabljala za zdravljenje nekaterih vzrokov neplodnosti, saj naj bi imela pozitiven učinek na delovanje jajčnikov in foliklov ter povečevala pretok krvi v maternični sluznici. Prav tako naj bi akupunktura imela pozitiven vpliv na moško plodnost.

Refleksna masaža

Pri refleksni masaži naj bi s stimulacijo točk na stopalu vplivali na delovanje organov. Večinoma se uporablja za zmanjševanje stresa, saj se z refleksno masažo sprosti celotno telo, prav tako pa naj bi imela pozitiven vpliv na delovanje hormonov, spodbujanje krvnega pretoka ter na uravnavanje menstrualnega ciklusa.

Tradicionalna zelišča

Mnogo neplodnih parov si pomaga prav z zelišči, ki naj bi imela pozitiven vpliv na plodnost. Sem sodi črna detelja, ki naj bi pomagala pri nepojasnjeni neplodnosti, neurejenemu menstrualnemu ciklusu in težavah rodil. K večji ženski in moški plodnosti naj bi pomagal tudi sibirski ginseng, saj naj bi pozitivno vplival na delovanje maternice in povečeval raven testosterona in tako vplival na boljšo kvaliteto semenčic.

Kajenje marihuane poslabša kvaliteto semenčic

Angleški znanstveniki so v strokovni reviji Human Reproduction predstavili rezultate raziskave, ki je obsegala analizo skoraj 2.000 vzorcev semena moških iz večih angleških klinik za zdravljenje neplodnosti. Rezultati so pokazali, da je med številnimi razvadami prav kajenje marihuane najbolj vplivalo na kvaliteto semenčic in sicer predvsem na morfologijo oz. obliko. Spermiji moških, ki so tri mesece pred oddajo semena redno kadili marihuano, so imeli tako neobičajno obliko oz. velikost.

Vpliv ščitnice na plodnost

Ščitnica predstavlja eno izmed največjih žlez v našem telesu in ustvarja dva dve vrsti hormonov, trijodotironin (T3) in tiroksin (T4). Težave z žlezo ščitnico ima več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu.

Ščitnica ne vpliva le na presnovo in vitkost, temveč je v nenehnem medsebojnem delovanju z ženskimi in moškimi spolnimi hormoni. Previsoka ali prenizka raven ščitničnih hormonov oz. hipertiroidiziem ali hipotiroidizem lahko tako neugodno vplivata na plodnost. Pri ženskah nepravilno delovanje vpliva predvsem na neurejen menstrualni cikel in posledično na odsotnost ovulacije.

S pravilno prehrano do zdrave ščitnice

Za delovanje ščitnice je zelo pomemben jod, saj ima pomanjkanje joda hude posledice. Priporoča se pogosto uživanje rib (sardele, skuše, vahnje in losos) ter morskih sadežev. Jod se nahaja tudi v špinači, ohrovtu, koruzi, polnovrednih žitih, jabolkah, hruškah in v lanenem semenu. Kljub vsemu je treba biti z vnosom joda previden v primeru hipotiroidizma.

Pri pretvorbi joda v hormon ščitnice sodeluje tudi mineral selen, ki je prisoten v rdečem zelju, krompirju, čebuli in česnu, korenju, poru, žitnih kalčkih, paradižniku, brokoliju, rjavem rižu in kolerabi, morski hrani, jetrih, v brazilskih in indijskih oreščkih, v orehih, rozinah, pomarančah in otrobih.

Za pospeševanje nastajanja hormonov je nepogrešljiv cink, ki je prisoten v ostrigah, bučnih semenih in olju, telečjih jetrih, govedini, svinjini, sardinah, v poru, paradižnikih, papriki, leči, beluših, in rdečem zelju.

Prav tako se svetuje zadostno uživanje omega-3 in omega-6 maščob, izogibajte pa se rafinirani hrani, sladkorju, mlečnim izdelkom, mesu, glutenu, kofeinu in alkoholu.

Ali starost moškega vpliva na njegovo plodnost?

Tudi moški imajo svojo biološko uro. Kljub temu, da lahko postanejo starši v poznih letih (tudi po 70. letu starosti), bodo z večanjem starosti za uspešno oploditev potrebovali več časa. Povprečen čas zanositve pri moškem, starem pod 25 let, je 4,5 meseca. Moški, starejši od 40 let (pri čemer je partnerka stara pod 25 let), potrebuje za oploditev v povprečju skoraj 2 leti.

Na negativen vpliv starosti na moško plodnost kaže tudi raziskava, opravljena v ZDA leta 20031. Ugotavlja, da se s starostjo predvsem poslabšata količina in gibljivost semenčic, vseeno pa za razliko od žensk pri moških ni določene starostne meje, ki bi močno znižala verjetnost zanositve. Na to vpliva predvsem drugačno delovanje hormonov; pri ženski so hormonske spremembe mnogo bolj občutne in nazadnje privedejo do menopavze. Moški večinoma semenčice proizvaja do konca življenja.

1. B. Eskenazi, A.J. Wyrobek, E. Sloter, S.A. Kidd, L. Moore, S. Young and D. Moore (2003); The association of age and semen quality in healthy men,

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?