Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

Vpliv ščitnice na plodnost

Ščitnica predstavlja eno izmed največjih žlez v našem telesu in ustvarja dva dve vrsti hormonov, trijodotironin (T3) in tiroksin (T4). Težave z žlezo ščitnico ima več kot 300 milijonov ljudi po vsem svetu.

Ščitnica ne vpliva le na presnovo in vitkost, temveč je v nenehnem medsebojnem delovanju z ženskimi in moškimi spolnimi hormoni. Previsoka ali prenizka raven ščitničnih hormonov oz. hipertiroidiziem ali hipotiroidizem lahko tako neugodno vplivata na plodnost. Pri ženskah nepravilno delovanje vpliva predvsem na neurejen menstrualni cikel in posledično na odsotnost ovulacije.

S pravilno prehrano do zdrave ščitnice

Za delovanje ščitnice je zelo pomemben jod, saj ima pomanjkanje joda hude posledice. Priporoča se pogosto uživanje rib (sardele, skuše, vahnje in losos) ter morskih sadežev. Jod se nahaja tudi v špinači, ohrovtu, koruzi, polnovrednih žitih, jabolkah, hruškah in v lanenem semenu. Kljub vsemu je treba biti z vnosom joda previden v primeru hipotiroidizma.

Pri pretvorbi joda v hormon ščitnice sodeluje tudi mineral selen, ki je prisoten v rdečem zelju, krompirju, čebuli in česnu, korenju, poru, žitnih kalčkih, paradižniku, brokoliju, rjavem rižu in kolerabi, morski hrani, jetrih, v brazilskih in indijskih oreščkih, v orehih, rozinah, pomarančah in otrobih.

Za pospeševanje nastajanja hormonov je nepogrešljiv cink, ki je prisoten v ostrigah, bučnih semenih in olju, telečjih jetrih, govedini, svinjini, sardinah, v poru, paradižnikih, papriki, leči, beluših, in rdečem zelju.

Prav tako se svetuje zadostno uživanje omega-3 in omega-6 maščob, izogibajte pa se rafinirani hrani, sladkorju, mlečnim izdelkom, mesu, glutenu, kofeinu in alkoholu.

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?