Ščitnica predstavlja eno izmed
največjih žlez v našem telesu in ustvarja dva dve vrsti hormonov, trijodotironin
(T3) in tiroksin (T4). Težave z žlezo ščitnico ima več kot 300 milijonov ljudi
po vsem svetu.
Ščitnica ne vpliva le na presnovo
in vitkost, temveč je v nenehnem medsebojnem delovanju z ženskimi in moškimi
spolnimi hormoni. Previsoka ali prenizka raven ščitničnih hormonov oz. hipertiroidiziem
ali hipotiroidizem lahko tako neugodno vplivata na plodnost. Pri ženskah
nepravilno delovanje vpliva predvsem na neurejen menstrualni cikel in
posledično na odsotnost ovulacije.
S pravilno prehrano do zdrave ščitnice
Za delovanje ščitnice je zelo
pomemben jod, saj ima pomanjkanje
joda hude posledice. Priporoča se pogosto uživanje rib (sardele, skuše, vahnje
in losos) ter morskih sadežev. Jod se nahaja tudi v špinači, ohrovtu, koruzi,
polnovrednih žitih, jabolkah, hruškah in v lanenem semenu. Kljub vsemu je treba biti z vnosom joda
previden v primeru hipotiroidizma.
Pri pretvorbi joda v hormon
ščitnice sodeluje tudi mineral selen, ki je
prisoten v rdečem zelju, krompirju, čebuli in česnu, korenju, poru, žitnih
kalčkih, paradižniku, brokoliju, rjavem rižu in kolerabi, morski hrani, jetrih,
v brazilskih in indijskih oreščkih, v orehih, rozinah, pomarančah in otrobih.
Za pospeševanje nastajanja
hormonov je nepogrešljiv cink, ki je
prisoten v ostrigah, bučnih semenih in olju, telečjih jetrih, govedini,
svinjini, sardinah, v poru, paradižnikih, papriki, leči, beluših, in rdečem
zelju.
Prav tako se svetuje zadostno
uživanje omega-3 in omega-6 maščob, izogibajte pa se rafinirani
hrani, sladkorju, mlečnim izdelkom, mesu, glutenu, kofeinu in alkoholu.