Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Moška neplodnost

Neplodnost je postala resna težava sodobne družbe, o kateri se nerado govori. Moderna družba ter hiter življenjski stil botrujeta manjši skrbi za zdravje ter kasnejšemu odločanju za družino, s tem pa se tudi vzroki neplodnosti mnogokrat skrijejo in težave prepoznavajo prepozno. O neplodnosti govorimo, ko pri paru ne pride do zanositve po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov. Uradna medicina neplodnost definira kot bolezen, za vsak par, ki se s tem sooča, pa je predvsem izziv, kako obdržati zdrav partnerski odnos, najti pravi način reševanja težav ter z majhnimi spremembami priti do cilja – zdrave nosečnosti.

Moške neplodnosti je tako kot ženske približno tretjina. Moška neplodnost se izraža skozi količino semenčic (nad 20 milijonov/mL), njihovo gibljivost (najmanj 50%) ter obliko oz. morfologijo. Več kot je semenčic v ejakulaciji, bolj kot so gibljive ter pravilnih oblik lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile.

Več o moški neplodnosti

Moška neplodnost predstavlja pogost vzrok za neuspešno zanositev, vseeno pa se prav tej bolezni pogosto daje premalo poudarka. V zadnjih 40-ih letih se beleži čedalje slabša kvaliteta moškega semena, na kar vplivajo različni vzroki, katerim v nadaljevanju posvečamo več pozornosti. Moška neplodnost se preiskuje z analizo semena in njenih treh glavnih značilnosti:

 • število in koncentracija semenčic (nad 20 milijonov/mL),
 • gibljivost semenčic (najmanj 50%)
 • morfologija oz. oblika semenčic, ki se jo ocenjuje po Krugerjevih kriterijih

Več kot je semenčic v ejakulaciji, bolj kot so gibljive ter pravilnih oblik, lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile. V primeru, da v spermi semenčice niso prisotne, govorimo o azoospermiji, Če je število semenčic zmanjšano, govorimo o oligospermiji, v primeru abnormalne oblike semenčic o teratozoospermiji, v primeru zmanjšane gibljivosti semenčic o asthenozoospermiji, če pa so semenčice negibne, pa o necrozoospermiji.

Na neplodnost vplivajo tako zdravstveni dejavniki kot tudi dejavniki iz okolje ter življenjski stil posameznika. Med zdravstvene razloge štejemo:

 • varikokele (povečan venski pletež nad modom, ki vodi v višjo temperaturo mod),
 • okužbe (spolno prenosljive bolezni),
 • težave pri ejakulaciji (retrogardna ejakulacija, ki pomeni izliv semenske tekočine v mehur),
 • motnje v spuščanju moda
 • hormonska neravnovesja
 • kromosomske nepravilnosti
 • celiakija (občutljivost na gluten)
 • operacije itd.

Zelo pogosto je vzrok za neplodnost prav v življenjskem stilu in vplivih okolja. Moderen in posledično manj zdrav način življenja ima velik vpliv na kvaliteto semenčic, predvsem pa:

 • temperatura (pogosta uporaba saune, tesna oblačila, redno sedenje itd.)
 • kemikalije (pesticidi, herbicidi itd.)
 • prisotnost estrogena v prehrani
 • sevanje
 • konzumiranje alkohola
 • kajenje
 • debelost
 • stres
 

Oksidativni stres

Čedalje bolj pogosto se moška neplodnost povezuje z oksidativnim stresom. Človeški organizem je izpostavljen vplivom različnih oblik stresa, tako fizičnega, psihičnega kot tudi kemičnega, ki v prevelikih količinah škodujejo organizmu. Enako velja tudi za oksidativni stres, ki je prisoten v živih organizmih zaradi povečane količine potencialno škodljivih agensov, t.i. reaktivnih kisikovih zvrsti – ROS (angl. reactive oxigen species). Pojavi se zaradi prevelike tvorbe radikalov ter zmanjšanju učinkovitosti antioksidativnih sistemov. Dejavnikov, ki pospešujejo oksidativni stres, je veliko, mednje pa največkrat sodi prav hiter življenjski stil (slabo prehranjevanje, pitje alkohola, kajenje, neustrezna telesna dejavnost, stres, zdravila itd.) in onesnaženost. Posledice oksidativnega stresa so pogosto vidne šele ob pojavu bolezni, ki so poleg neplodnosti vse bolezni sodobnega časa (rak, srčno-žilne bolezni, presnovne bolezni itd.).

Zdrav organizem je sposoben preprečiti škodljivo delovanje antioksidantov, pri čemer pomembno vlogo igrajo tudi antioksidanti, npr. vitamin E, vitamin C, koencim Q10 itd. O pozitivnih vplivih antioksidantov na moško plodnost je bilo izvedenih mnogo študij, več o tem pa si lahko preberete tu.


Nasveti za povečanje moške plodnosti

Za povečanje moške plodnosti je tako ključno:

· zdrav način življenja

· uživanje antioksidantov ter ostalih sestavin, ki pozitivno vplivajo na kvaliteto spermijev

· prenehanje kajenja

· konzumiranje alkohola v zmernih mejah

· življenje s čim manj stresa

· izogibanje oprijetim oblačilom

· redni spolni odnosi (obnavljanje semena)

V primeru zapore semenovodov se težave lahko reši z mikrokirurško operacijo, pogosto pa stroka kot edino možno rešitev za moško neplodnost predlaga postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo z možnostjo uporabe metode neposrednega vnosa izbrane semenčice v jajčno celico (IMSI), ki omogoča izbrati najbolj ustrezno semenčice.

Kljub temu pa tako študije kot izkušnje kažejo, da je kakovost moške sperme možno izboljšati predvsem, kadar so dejavniki za neplodnost neustrezen življenjski stil oz. vplivi iz okolja. Sperma zori približno 3 mesece, kar pomeni, da so rezultati zdravega načina življenja in uživanje predlaganih sestavin (tudi s prehranskimi dopolnili) vidni že po 3 mesecih, ko se celotna sperma obnovi. Svetujemo, da redno preverjate kvaliteto sperme z analizo semena (spermiogramom).

Ali ste vedeli?