Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Menstrualni cikel

Menstrualni cikel predstavlja cikel naravnih sprememb v maternici in jajčnikih, ki je posledica zapletenih hormonskih procesov. Urejen menstrualni cikel predstavlja osnovo za zanositev, poznavanje cikla in telesnih sprememb pa ženski pomaga pri ugotavljanju plodnih dni, zato v nadaljevanju več poudarka posvečamo prav tej temi.

Kako poteka menstrualni cikel?

Prvi dan vašega menstrualnega ciklusa je prvi dan vaše menstruacije. Menstruacija nato običajno traja od 3 do 7 dni.

V začetku menstrualnega ciklusa vaše telo pošlje signal možganom, da začnejo proizvajati folikle stimulirajoči hormon (FSH), glavni hormon za proizvajanje zrelih jajčec. Folikli so s tekočino napolnjene vrečice v jajčnikih. V vsakem foliklu je eno nezrelo jajčece. Hormon FSH spodbuja številne folikle, da dozorijo in začnejo proizvajati hormon estrogen. Vaša raven estrogena je najnižja na prvi dan menstruacije. Nato začne počasi naraščati.

Običajno postane en folikel »dominantni« in jajčece se z rastjo folikla od njega odtrga. Visoka raven estrogena je povezana tudi s pojavom sluzi, ki je prijazna do semenčic (imenovana tudi cervikalna sluz ali sluz materničnega vratu). Opazite jo lahko kot tanek, sluzast izcedek iz nožnice, ki je lahko bele barve. Semenčice lahko po tej sluzi enostavneje potujejo in preživijo tudi do nekaj dni.

Ovulacija je proces, ki se zgodi enkrat v vsakem menstrualnem ciklusu, ko hormonske spremembe spodbudijo jajčnike, da sprostijo jajčece. Do tega običajno pride 12 do 16 dni pred vašo naslednjo menstruacijo.

Ko se približujete ovulaciji, vaše telo proizvaja vedno večje količine hormona, ki se imenuje estrogen, zaradi katerega se maternična sluznica zgosti in pomaga ustvariti prijazno okolje za semenčice. Te visoke ravni estrogena sprožijo nenadno povišanje drugega hormona, ki se imenuje luteinizirajoči hormon (LH). Tako imenovani val hormona LH povzroči sprostitev jajčeca iz jajčnikov in zdaj imate ovulacijo. Ko je par v fazi načrtovanja družine je torej zelo pomembno, da ve, kdaj je ženska najbolj plodna in temu tudi prilagodi spolne odnose. Ovulacija je ključna za zanositev in omogoča zdravim spermijem, da oplodijo jajčece, ki vsak mesec dozori v ženskem telesu.

Ovulacija se običajno pojavi 24 do 36 ur po povišanju hormona LH, zato lahko z odkrivanjem tega hormona dobro napovemo najbolj plodne dni. Načinov napovedovanja je več; nekatere ženske so pri tem pozorne predvsem na fizične znake in poslušajo svoje telo, če pa niste povsem prepričane, predlagamo dnevne ovulacijske teste.

          

Jajčece se lahko oplodi do 24 ur po ovulaciji. Če se jajčece ne oplodi, maternična sluznica razpade in začne se redna menstruacija. To je začetek naslednjega ciklusa.

Kako prepoznati znake ovulacije


Ključnega pomena za zanositev je pravilno razumevanje in prepoznavanje, kdaj je tisti pravi čas za spolne odnose, ki vas bodo pripeljali do zanositve. Prav zato je tako pomembno, da ženska pozna in spremlja svoje telo, saj bo le tako vedela, kdaj je optimalni čas in ali je pripravljena. Velikokrat je razlog, da do zanositve ne pride prav odsotnost ovulacije. Spodaj so opisani načini, kako lahko ženske preveri ali ovulira:

Štetje dni

Štetje dni predstavlja najlažja metodo ob predpostavki, da imate reden menstrualni cikel, torej se menstruacija ponavlja na podobno število dni že vsaj 12 mesecev. Pri tem od tega števila dni odštejte od 12 do 16 dni. Ti dnevi so vaši najbolj plodni dnevi. Če se menstruacija ponavlja na 30 dni potem so vaši najbolj plodni dnevi v povprečju med 14. in 18. dnem cikla.

Merjenje telesne temperature

Preden zjutraj vstanete, si vsak dan izmerite telesno temperaturo - najbolje vedno ob istem času, z istim termometrom in na istem mestu. Ob pravilnem merjenju boste ob koncu cikla, v katerem je prišlo do ovulacije, ugotovile, da se je naša jutranja temperatura gibala na dveh ravneh: v drugi polovici cikla je bila vsaj za 0,2 ºC višja kot v prvem delu cikla. Dvig bazalne telesne temperature povzroči progesteron, ki ga po ovulaciji izloča rumeno telesce.

Raziskave so pokazale, da se temperatura zviša dan pred ovulacijo ali najpozneje dva dni po njej. O dvigu bazalne telesne temperature govorimo takrat, kadar so vse vrednosti zadnjih treh meritev višje od vrednosti prejšnjih šestih meritev. Temperatura ostane povišana vse do začetka menstruacije, njen padec pa navadno pomeni, da bomo tisti dan dobile menstruacijo. Če je temperatura povišana že več kot 18 dni in če menstruacija še ni nastopila, je zelo verjetno prišlo do zanositve.

Merjenje temperature nam torej ne more vnaprej napovedati ovulacije, lahko pa nam pomaga ugotoviti, ali je do nje prišlo. Pomembno je, da ne sklepamo prehitro že na podlagi enega meseca, temveč merjenje izvajamo daljši čas. Na takšen način lahko napoveste kdaj boste ovulirale in tudi videle ali imate redno ovulacijo.

Cervikala sluz oziroma sluz materničnega vratu

Zelo dober pokazatelj približevanja ovulacije je tudi sluz materničnega vratu (izcedek). Skozi celoten menstrualni cikel se spreminja tako struktura kot pojavnost sluzi materničnega vratu. Znak približevanje ovulacija je, ko se struktura maternične sluzi iz goste in kremaste spreminja v strukturo surovega jajčnega beljaka - torej prozorna, vodena, mokra in elastična. Razlog je v naraščajoči ravni estrogena, ko se telo pripravlja na sprostitev jajčeca. Nepisano pravilo je, da če niste prepričane, kdaj ovulirate, začnite s spolnimi odnosi takoj, ko postane sluz materničnega vratu podobna beljaku. Doma lahko naredite tudi hiter test; če se sluz razpotegne med vašimi prsti, potem ovulirate. Na dan ovulacije je le ta najbolj prožna in bogata, takoj po koncu pa postane motna in se izsuši.

Bolečina v spodnjem delu trebuha

Nekatere ženske samo ovulacijo tudi čutijo z bolečninami v spodnjem delu trebuha ali križa.

Položaj materničnega vratu

V času ovulacije se spreminja tudi lega in položaj vašega materničnega vratu. Če boste izbrale to metodo poskrbite za higieno ter preverjajte položaj vsak dan ob približno istem času. To najlažje storite med čepenjem, saj je tako najlažji dostop s prsti. Pozorne bodite predvsem na položaj ter vlažnost vratu. V prvi polovici ciklusa, bo maternični vrat relativno trd na dotik, suh in nizka v vagini (enostavno za doseči), sam vhod boste čutile kot zaprt. Bolj ko se bliža ovulacija, mehkejši bo postal vrat, bolj moker, sam vhod je bolj odprt in položaj vratu je višje (težje doseči). Ko pride do ovulacije je vrat na najvišji točki (težko dosegljiv, sam vhod v maternični vrat je na dotik odprt in moker) ste v najbolj plodnem časa in zelo blizu ovulacije. Po ovulaciji se maternični vrat ponovno osuši in zapre.


Ostali načini prepoznavanja ovulacije

Če pa si povsem ne zaupate, potem predlagamo, da izberete enega od spodnjih načinov.

Ovulacijski testi

Njihova prednost je enostavna uporaba, dosegljivost, saj so naprodaj že v vsaki drogeriji ali trgovini ter točnost. Ženska lahko preveri samo plodnost v intimi doma in z lahkoto odčita rezultat. Sami testi delujejo na principu merjenja luteiniziranega hormona v ženskem urinu. Njegova vrednost se poveča pred ovulacijo in vam tako v primeru pozitivnega testa ostane okno do 36 ur, ko naj bi prišlo do ovulacije. Tako lahko še bolje planirate spolne odnose in povečate možnost zanositve.

Test s slino

Princip pri testu s slino je na merjenju povečane vsebnosti soli, ki je pokazatelj povišanih ravni estrogen. Ko pogledate skozi mikroskop bi v času ovulacije morale videti velike povezane kristalne vzorce, ki jih povzroči povečanje ravni estrogena. Ženske tudi navajajo prednosti v primerjavi z ovulacijskimi testi, da gre za enkraten nakup in s tem bolj ekonomično verzijo ter kar 98% natančnost. Malo napravo za pregled sline, ki zgleda kot mini mikroskop namreč lahko operete in že je pripravljena za ponovno uporabo. Samo odčitavanje rezultata je malenkost težje oziroma se je potrebno navaditi.

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?