Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Študije

Na izboljšanje moške in ženske plodnosti imajo velik vpliv tudi sestavine, ki jih zaužijemo v redni prehrani ali s prehranskimi dopolnili, na kar kažejo številne študije. Izbrani antioksidanti, minerali in vitamini dokazano izboljšajo kvaliteto moškega semena kot tudi izboljšajo možnosti zanositve pri ženskah.

Vpliv sestavin na moško neplodnost

Oksidativni stres igra ključno vlogo pri moški plodnosti ter negativno vpliva na kakovost spermijev. 

Antioksidanti imajo dokazano pozitiven učinek na zmanjševanje oksidativnega stresa in posledično izboljšanje moške plodnosti. V različnih študijah 1-5 so dokazali, da imajo antioksidanti kot so vitamin C, vitamin E ter koencim Q10 pozitiven vpliv na zdravljenje moške neplodnosti, saj izboljšajo tako število kot tudi gibljivost semenčic.

Dokazano je, da so zmanjšane ravni koencima Q10 6 v semenski tekočini neposredno povezane z astenospermijo (zmanjšana gibljivost spermijev) ter da koencim Q10 zmanjša okvare sistema zaradi antioksidativnega stresa.

V študiji, ki so jo opravili na GRI (Glasgow Royal Infirmary)7 na Škotskem so preučevali vpliv selena na plodnost pri neplodnih moških. Rezultati so pokazali, da se je moškim, ki so tri mesece jemali 100 mcg selena dnevno (enak dnevni odmerek je prisoten tudi v prehranskem dopolnilu FertilUp) občutno povečala gibljivost spermijev. Pri 11% moških v študiji je po trimesečnem jemanju selena prišlo do uspešne zanositve (pri kontrolni skupini, ki je jemala dodatke s placebo efektom, niso zabeležili nobenega primera uspešne zanositve).

Vloga cinka pri moški plodnosti je potrjena s strani Evropske komisije in sicer ima vlogo pri plodnosti in razmnoževanju. Prav tako prispeva k vzdrževanju normalne ravni testosterona v krvi in ima vlogo pri delitvi celic. V raziskavi Ameriškega združenja za reproduktivno medicino8, izvedeni leta 2002, so ugotavljali vpliv cinka ter folne kisline na moško plodnost. Rezultati so pokazali občutno 74% povečanje količine spermijev v skupini moških s slabšo kvaliteto spermijev, podoben trend pa je bil dokazan tudi pri plodnih moških.

Na podlagi opisanega in izvedenih študij je tako za izboljšanje kvalitete ključno zadostno uživanje antioksidantov, vitaminov ter mineralov.

1. Agarwal A; Nallella KP; Allamaneni SS; Said T.M. (2004) Reprod Biomed , 8[6]:616-27

2. Balercia G; Mosca F; Mantero F; Boscaro M; Mancini A; Ricciardo-Lamonica G; Littarru G. (2004) Fertil Steril. 81[1]:93-8.

3. Suzuki M; Kurabayashi T; Yamamoto Y; Fujita K; Tanaka K. (2003) J Reprod Med, 48[9]:707-12.

4. Henmi H; Endo T; Kitajima Y; Manase K; Hata H; Kudo R. (2003) Fertil Steril.80[2]:459-61

5. Crha I; Hruba D; Ventruba P; Fiala J; Totusek J; Visnova H.Cent (2003) Eur J Public Health , 11[2]:63-7.

6. Balercia G. Arnaldi G. Fazioli F. Serresi M. Alleva R. Mancini A. et al. (2002) Andrologia 34; 107–111.

7. Scott R, MacPherson A. Selenium supplementation in sub-fertile human males. Br J Urology 1998; 82:76-80.

8. Wong; W.Y. Merkus H.M. Thomas C.M. et al. (2002) Fertil Steril 77; 491–498.

 


Vpliv sestavin na žensko neplodnost

Tudi pri ženski plodnosti igrajo pomembno vlogo antioksidanti, na kar nakazujejo številne študije.

V pred kratkim izvedeni študiji1 v ZDA so ugotavljali vpliv antioksidantov B-karotena, vitamina C ter vitamina E na potreben čas do zanositve pri ženskah. Študija je pokazala krajši čas do zanositve pri ženskah z indeksom telesne teže pod 25 (normalna teža), ki so jemale vitamin C. Prav tako se je čas do zanositve skrajšal pri ženskah z indeksom telesne teže nad 25, ki so jemale B-karoten. V študiji so ugotavljali tudi vpliv antioksidantov na plodnost pri ženskah pod in nad 35. letom starosti. Povečana količina B-karotena in vitamina C je vplivala na krajši čas do zanositve pri ženskah, mlajših od 35 let, med tem ko je povečana količina vitamina E vplivala na krajši čas do zanositve pri ženskah, starejših od 35 let.

Raziskava, opravljena leta 2012 v Hamburgu v Nemčiji2 ugotavlja, da imajo pozitiven vpliv na zdravljenje poleg vitamina C in E tudi vitamin B6, vitamin D, jod, selen in železo.

1. Ruder E.H.; Hartmann T.J.; Reindollar R.H.; Goldman M.B. (2014) Female dietary antioxidant intake and time to pregnancy among couples treated for unexplained infertility

2. Buhling K.J.; Grajecki D (2012) The effect of micronutrient supplements on female fertility: a systematic review.

 

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?