Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

(ne)Plodnost sodobne družbe: trendi in rešitve


Sodobna družba počasi podira tabuje o neplodnosti in o tem tudi naglas govori. Zasluge za to gredo zvezdnikom, ki so javno spregovorili o svojih težavah s plodnostjo, nacionalnim  projektom, ki osveščajo ter številnim znanstvenim odkritjem,  ob katerih se zavemo, da smo sami odgovorni za načrtovanje svoje družine. Je rešitev v izvenmaternični oploditvi, shranjevanju spolnih celic ali  dodatni pomoči pri naravnem pristopu?

Dnevno smo priča novim dejstvom, ki se strokovni javnosti zdijo zaskrbljujoča. Ženske se v Ameriki množično odločajo za zamrznitev jajčec že v mladih letih. Strokovnjaki iz Hebrejske univerze v Jeruzalemu so v študijah ugotovili, da sodobnim moškim zadnjih 40 let konstantno pada število semenčic. Starostna meja, ko se ženske odločijo za prvo nosečnost, se počasi dviguje nad 30 let in čedalje več je postopkov umetne oploditve. Realnost mladih so še pritiski vsakodnevnega življenja, staršev, stres v službi, staranje prebivalstva ter finančne in stanovanjske težave.  Ali nas lahko opravičeno skrbi za našo plodnost in prihodnje rodove?  Kaj lahko naredimo kot posameznik, da se ne bomo soočali s težavami plodnosti?
Neplodnost je bolezen sodobne družbe oziroma vsaj posledica našega hitrejšega življenjskega stila. O neplodnosti se vse pogosteje govori v javnosti, vseeno pa se le-te še vedno sramujemo. Sprejemamo jo kot svojo pomankljivost, ki kaže na pomanjkanje moškosti oz. ženstvenosti in tega ne želimo naglas povedati. Številni zvedniki so priznali, da so imeli težave pri zanositvi in morda nas lahko to opogumi, da neplodnost sprejmemo kot normlen pojav v sodobni družbi. Glede na to, da je neploden že vsak šesti par, se z neplodnostjo soočajo verjetno tudi vaši sosedi in prijatelji. Težave z neplodnostjo oz. zanositev v postopku umetne oploditve so naglas priznali Michelle Obama, Anna Hathaway, Chrissy Teigen and John Legend, Halle Berry, Kim Kardashian West, Courtney Cox, Celine Dion, Brooke Shields in drugi. Sporočilo je vedno enako; niste edini in niste sami, ko se soočate z neplodnostjo.

Starost ženske ob prvi zanositvi se dviguje
Ključni dejavnik, pred katerim tudi najbolj svari strokovna javnost je, da se starost ženske ob prvi zanositvi dviguje.  Razlogov je več; mladi si želijo več od življenja, študiji so daljši, težje se dobi službo, finančna nestabilnost, stanovanjski problem itd. S starostjo plodnost pri ženski upada, saj je po 35. letu skoraj polovico slabša kot pri 25-ih letih. Vzrok leži v jajčnikih, saj se število foliklov in kakovost jajčnih celic zaradi številnih dejavnikov z leti zmanjšujeta, te spremembe pa po 35. letu postanejo še izrazitejše. Tako za moške kot ženske velja, da na plodnost slabo vpliva kajenje, debelost, nezdrav življenjski stil ter pretirano uživanje alkohola.

K temu lahko dodamo še ostale razloge za neplodnost, kot so motnje v menstrualnem ciklusu, odsotnost ovulacije, slaba prehodnost jajcevodov, prebolele spolno prenosljive bolezni ter bolezen rodil kot naprimer endometrioza. Pri moških gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena. Zaključimo lahko, da plodnost ni več nekaj samoumnevnega in da se nosečnost ne zgodi vedno čez noč.

Je rešitev v zunajtelesni oploditvi ali shranjevanju celic? 
V tujini se pojavljajo gibanja, ki propagirajo shranjevanje oziroma zamrznitev jajčec pri mlajših ženskah, ki jih lahko nato v kasnejših letih, ko se odličijo za nosečnost uporabijo. Nekateri v prihodnje stavijo na metode umetne oploditve. V treh slovenskih centrih za zdravljenje neplodnosti, v UKC Ljubljana, UKC Maribor in Porodnišnici Postojna, opravijo od 3000 do 4000 ciklov zunajtelesne oploditve na leto.  Na leto se nato rodi 1300 otrok na leto, kar pomeni, da uspešno zanosi in donosi približno tisoč žensk s pomočjo zunajtelesne oploditve. To so rezultati, ki Slovenijo uvrščajo v sam evropski vrh po uspešnosti postopkov. 

Kljub temu je uspešnost posameznega postopka zgolj med 25 in 30% in je odvisna tudi od razloga neplodnosti pri paru. Vsak cikel je povezan s številnimi pregledi, močnimi  hormonskimi terapijami in upanjem. 

Shranjevanje celic je v zahodnem svetu že nekaj normalnega. Poslužujejo se ga predvsem mlajše ženske, ki si želijo zanositi in se zavedajo, da je plodnost občutljiva stvar. Na takšen način imajo pripravljene zdrave jajčne celice, tudi če se odločijo za zanositev v bolj zrelih letih. Predvsem pa je to način, kako lahko tudi ženske ali moški po prebolelem raku ali drugih hudih boleznih dobijo svojega otroka.


Skrb za plodnost je v tvojih rokah
O neplodnosti govorimo, kadar par po letu dni rednih nezaščitenih spolnih odnosov še ne zanosi. Kljub temu ne čakajte in ukrepajte že prej, saj je neplodnost bitka tudi z biološko uro ženske. 

Pomembno je, da svoje telo opazujemo že prej. Za ženske je ključno, da je menstrualni cikel urejen ter da ima ovulacijo. Brez ovulacije par nikakor ne more uspešno zanositi. Urejen menstrualni cikel je posledica urejenega hormonskega ravnovesja in pravilnega delovanja ščitnice, kar se lahko preveri z enostavnimi krvnimi testi. Moškim svetujemo, da so bolj pozorni na pravilno spuščena moda ter morebitne poškodbe mod iz otroštva. Pri vsem skupaj igra pomembno vlogo splošno zdravje organizma, ustrezna telesa teža in zdrav način življenja s čim manj stresa.

Pri hitrem tempu življenja težko s hrano zaužijemo vse potrebne vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje. Pomagate si lahko s kakovostnimi in preverjenimi prehranskimi dopolnili, ki imajo dokazano pozitivno delovanje na plodnost. Le-ta lahko pomagajo pripraviti organizem na zanositev ali uravnavajo hormonsko delovanje, povečajo število semenčic in tako olajšajo naravno zanositev, ki je za telo in par še vedno bolj prijazna kot hormonska zdravljenja. 

Komponenta, ki jo moramo upoštevati pri uživanju prehranskih dopolnil, je čas. Naravne sestavine imajo na telo šibkejši učinek in zato je pomembna vztrajnost. Svetuje se uporabo vsaj 3 mesece. Sestavine, ki jih svetujemo, so cink, vitamin B6 in vitamin C, folna kislina, selen in železo.  Pozorni moramo biti še na spolne odnose ob pravih dneh, na sproščenost in v primeru težav na informiranost. Pozitivne učinke na telo imajo tudi počitnice, joga, meditacije in predvsem dober odnos s partnerjem. Tudi če zanositev po naravni poti kljub vsemu ni uspešna, nam bo skrb za svoje zdravje lahko močno povečala možnosti zanositve v primeru umetne oploditve. 


Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?