Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

Mikrohranila in plodnost - ali delujejo?


Bitka z neplodnostjo je maraton, a končna nagrada je čudovita. Velikokrat lahko že sami z majhnimi spremembami povročimo majhna izboljšanja plodnosti. Velik vpliv ima tudi prehrana. Bitka z neplodnostjo je maraton. Težka pot za vsak par, a je končna nagrada vredna vsega truda. Pri zdravljenju obstaja mnogo načinov, za katere verjamemo, da vsak malo pripomore k izboljšanju.  Včasih lahko k izboljšanju pripomore že opustitev kajenja, drugačen spolni položaj ali manj stresa. Spet drugič so spremembe lahko še bolj preproste, kot na primer prava prehrana  oz. mikrohranila, ki jih dobite s hrano ali dodatki in vplivajo na plodnost.


Vloga mikrohranil v plodnosti

Plodnost je zelo kompleksna enačba, saj je telo vsakega posameznika drugačno, ima svoje  potrebe in stanje in je zato težko najti unikatno mikroživilo, ki vsem pomaga. Pri določenih vitaminih in mineralih pa so raziskovalci že tako daleč, da lahko pogovorimo o pozitivnih povezavah z zanositvijo in nosečnostjo.  Prav te je tudi priznala Evropska komisija in jih strnila v EFSA dovoljene medicinske izreke o mikrohranilih.


Zdrava prehrana ne zadostuje

Tudi v industrijsko razvitih državah mnoge ženske samo s prehrano ne zaužijejo ustreznih količine različnih vitaminov in mineralov. Zdajšnji hrani pravimo tudi »prazna hrana«, saj  je ta preden pride do naših krožnikov že oropana vitaminov in mineralov. Pomanjkanje pomembnih mikrohranil lahko vpliva tako na plodnost ženske ali moškega, kot tudi na potek nosečnosti. Uživanje raznovrstne zdrave hrane je ključnega pomena za plodnost in zdravo nosečnost. Ženske, ki načrtujejo nosečnost in nosečnice morajo v svoji prehrani posebno pozornost nameniti mikrohranilom, in sicer zaradi podpore zdravemu razvoju otroka in lastnemu zdravju.


Vitamini igrajo pomembno vlogo pri ženskem reproduktivnem zdravju žensk. Pomembno lahko vplivajo na: 

- menstrualni cikel (menstruacija in ovulacija)

- delovanje ščitnice

- imunski sistem

- kakovost in zorenje jajčnih celic


Ustrezen vnos vitaminov in mineralov je torej ključnega pomena pri ustvarjanju pravega okolja za zdravo nosečnost. Dokazano pozitivno delovanje in vplivanje na žensko plodnost imajo vitamini B, cink, selen, železo, jod in folna kislina.



Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?