Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Zanimivosti

Ali starost moškega vpliva na njegovo plodnost?

Tudi moški imajo svojo biološko uro. Kljub temu, da lahko postanejo starši v poznih letih (tudi po 70. letu starosti), bodo z večanjem starosti za uspešno oploditev potrebovali več časa. Povprečen čas zanositve pri moškem, starem pod 25 let, je 4,5 meseca. Moški, starejši od 40 let (pri čemer je partnerka stara pod 25 let), potrebuje za oploditev v povprečju skoraj 2 leti.

Na negativen vpliv starosti na moško plodnost kaže tudi raziskava, opravljena v ZDA leta 20031. Ugotavlja, da se s starostjo predvsem poslabšata količina in gibljivost semenčic, vseeno pa za razliko od žensk pri moških ni določene starostne meje, ki bi močno znižala verjetnost zanositve. Na to vpliva predvsem drugačno delovanje hormonov; pri ženski so hormonske spremembe mnogo bolj občutne in nazadnje privedejo do menopavze. Moški večinoma semenčice proizvaja do konca življenja.

1. B. Eskenazi, A.J. Wyrobek, E. Sloter, S.A. Kidd, L. Moore, S. Young and D. Moore (2003); The association of age and semen quality in healthy men,

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?