Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

Spermiogram - nujno zlo pri moški neplodnosti

Spermiogram oz. analiza semena je izredno pomembna preiskava pri ugotavljanju moške neplodnosti. Hkrati je tudi največ, kar lahko moški naredi v prvi fazi na poti do uspešne zanositve, a pogosto predstavlja velik problem, saj so moški prepričani, da z njimi ni nič narobe in se ob oddaji semena počutijo nelagodno.

Naš nasvet je, da opravite analizo semena čim prej. Določanje moške neplodnosti je v primerjavi z žensko mnogo bolj enostavno in prej ko boste izvedeli, če ste plodni ali ne, prej boste lahko ustrezno ukrepali.

Kako poteka preiskava?


Spermiogram lahko opravite z napotnico ali samoplačniško. Moški se zglasi v ambulanti, kjer prejme epruveto ter odide v posebno sobo. Pred oddajo semena je pomembno, da si dobro umije roke, saj lahko bakterije vplivajo na rezultate analize. Po ejakulaciji spermo ujame v epruveto in le-to odda na okencu v sobi. Priporočeno je, da moški pred oddajo nima spolnih odnosov oz. izliva semena približno 2-3 dni, tako da imajo semenčice čas za obnovo ter hkrati niso preveč stare, kar negativno vpliva na kakovost.

Pri analizi semena je pomembno tudi, da moški opozori na bolezni, pri katerih je prišlo do povišane telesne temperature v zadnjih treh mesecih, saj lahko to vpliva na kvaliteto semena.

Ker se semenčice obnavljajo približno 3 mesece, svetujemo, da se v primeru slabega spermiograma analiza ponovi čez 3 mesece.

Kaj pove spermiogram?

S spermiogramom se analizirajo ključne lastnosti semena:

· Volumen

· Barva

· viskoznost

· pH

· število in koncentracija semenčic (nad 20 milionov/mL)

· gibljivost semenčic (najmanj 50%)

· oblika oz. morfologija semenčic

Ključne so predvsem zadnje tri lastnosti. Več kot je semenčic v ejakulaciji, bolj kot so gibljive ter pravilnih oblik, lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile.

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?