Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

Prvi znaki nosečnosti

Se že nekaj časa trudita zanositi in do sedaj še ni bilo sreče? Tokrat pa se ti zdi, da se v telesu nekaj dogaja? Preveri, kakšni so čisto prvi znaki nosečnosti.

Testi nosečnosti in ultrazvok sta edina načina, ki strokovno potrdita začetek nosečnosti.  Pred tem pa ste lahko pozorne še na druge znake in simptome. Prvi in najbolj verodostojen znak nosečnosti je zamujena menstruacija. Ostali simptomi, ki kažejo, da se v vašem telesu lahko nekaj dogaja so še boleče prsi, jutranja slabost, občutljivost na vonj, utrujenost, blagi krči in krvni madeži, napihnjenost, pogosto uriniranje in  nihanje razpoloženja.

Krči in madeži v zgodnji nosečnosti (implantacijska krvavitev)
Od 1. do 4. tedna se v ženskem telesu dogajajo procesi predvsem na celični ravni. Oplojeno jajčece ustvari blastociste (celice, napolnjene s tekočino), ki se bodo kasneje razvile v zarodkove organe in dele telesa.

Približno 10 do 14 dni po spočetju se blastocista ugnezdi v endometrij, ki je sluznica maternice. To lahko povzroči implantacijsko krvavitev, ki se jo lahko zamenja za začetek menstruacije. Gre za par kapljic krvi, ki so ponavadi malo svetlejše barve, sama krvavitev je šibkejša in ponavadi poneha v 3 dneh.

Ko je implantacija končana, bo vaše telo začelo proizvajati človeški horionski gonadotropin (hCG). Ta hormon pomaga telesu ohraniti nosečnost. Prav tako jajčnikom sporoča, naj prenehajo sproščati zrela jajčeca vsak mesec.
Večina domačih testov lahko odkrije hCG že 8 dni po zamujeni menstruaciji. Test nosečnosti bo lahko odkril ravni hCG v urinu in pokazal, ali ste noseči.

Utrujenost v zgodnji nosečnosti
Utrujenost se lahko pojavi kadar koli med nosečnostjo. Ta simptom je pogost v zgodnji nosečnosti. Ravni progesterona se dvignejo in posledično ste lahko bolj zaspane.

Spremembe na dojkah
Spremembe dojk  (občutljivost in občutek oteklih dojk) se lahko pojavi med 4. in 6. tednom. Ponavadi  izgine po nekaj tednih, ko se telo prilagodi hormonom. Okoli 11.tedna nosečnosti se bodo spremenile tudi vaše bradavičke, ki se običajno obarvajo temneje in se povečajo.

Napihnjenost in zaprtje v zgodnji nosečnosti
Podobno kot simptomi menstruacije se lahko v zgodnji nosečnosti pojavi napihnjenost. To je posledica hormonskih sprememb, ki upočasnijo tudi vaš prebavni sistem. Posledično se lahko počutite zaprti in napihnjeni.

Jutranja slabost, slabost in bruhanje v zgodnji nosečnosti
V prvem trimesečju nosečnosti mnoge ženske občutijo blago do hudo jutranjo slabost. Lahko postane intenzivnejša proti koncu prvega trimesečja, pogosto pa postane manj huda, ko vstopite v drugo trimesečje. 

Občutljivost na vonj in odpor do hrane v zgodnji nosečnosti
Občutljivost na vonj je simptom zgodnje nosečnosti, o katerem poroča veliko žensk. Le ta lahko povzroča slabost ali bruhanje. Lahko povzroči tudi močan odpor do nekaterih živil, kar lahko traja celotno nosečnost ali se omili po prvem trimesečju.

Nosečniški sijaj in akne v zgodnji nosečnosti
Mnogi bodo morda začeli govoriti, da imate "nosečniški sijaj". Kombinacija povečanega volumna krvi in višjih ravni hormonov potisne več krvi skozi žile. Povečana aktivnost oljnih žlez vašega telesa daje vaši koži rdeč, sijajen videz. Po drugi strani pa se lahko pojavijo tudi akne.

Simptomi nosečnosti, kot so slabost, utrujenost in občutljivost dojk, se včasih pojavijo, še preden opazite, da vam zamuja menstruacija. Ti simptomi vam lahko dajo vedeti, da ste noseči, vendar niso zanesljiv dokaz. 

Kdaj naj naredim test nosečnosti?
Če menite, da bi lahko bili noseči, je najboljši čas za domači test nosečnosti en teden po pričakovanem prvem dnevu menstruaciji. Proizvajalci testov nosečnosti zagotavljajo med 95 - 97%  pravilnost testa,  če se uporabljajo pravilno in ob pravem času.

Držimo pesti za plusek!

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?