Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

Pravilno planiranje spolnih odnosov je ključno za uspešno zanositev

Ali veš, da je nepravilno tempiranje spolnih odnosov najpogostejša napaka parov, ki želijo zanositi? Izogni se temu in preveri, kdaj je tvoje telo najbolj pripravljeno za zanositev.

Kako poteka uspešna zanositev?

Tik pred ovulacijo po spolnem odnosu moška sperme vstopi skozi maternični vrat in potuje do jajcevodov. Polovica spermijev izbere pravilni jajcevod in v naslednjih 24 urah spermiji prispejo do jajčeca. Praviloma le enemu spermiju uspe, da prodre v jajčece, zunanja ovojnica jajčeca pa preprečuje, da bi še kakšen prodrl vanj. Nastane zarodek, ki vstopi v maternico in se ugnezdi v steno maternice.

Kdaj planirati spolni odnos?

Pri planiranju spolnega odnosa je najpomembnejše spremljati ovulacijo. Nekatere ženske vedo za čas ovulacije precej natančno (spremljanje telesnih znakov kot so sluz materničnega vratu, bolečina ob ovulaciji, ki jo običajno čutimo na levi ali desni strani itd), medtem ko druge ne čutijo nobenih sprememb. V tem primeru si lahko pomagate z ovulacijskimi testi.

Zanositev je možna le med ovulacijo, zato je ključno poznavanje plodnih dni pri ženski, s čimer lahko tudi pravilno planiramo spolne odnose. V času ovulacije se jajčece izloči iz jajčnika in takrat je ključno, da ga oplodi semenčice. Večina semenčic preživi le 2-3 dni, v idealnih pogojih pa lahko tudi 6. Za čim večjo možnost uspešne oploditve je tako dobro, da s spolnimi odnosi pričnemo že nekaj dni pred ovulacijo in imamo spolne odnose na 1-2 dni. Največja možnost zanositve je takrat, ko pride do spolnega odnosa en ali dva dneva pred ovulacijo ali točno na dan ovulacije.

Nasvet: uporabi ovulacijski koledarček in izračunaj najbolj plodne dni!

Zelo pomembno je, da moški ne zadržuje sperme in redno ejakulira. Le tako se bodo semenčice sproti obnavljale, bile dovolj številčne, pravih oblik in dovolj gibljive za oploditev jajčeca. Spolne odnose imejta tako tudi izven plodnega obdobja (vsaj na vsake 5 dni).

Spolni odnos pogosto pri parih, ki se trudijo zanositi, postane bolj nujno zlo kot užitek, zato vseeno poskušajta poskrbeti, da bo vsak spolni odnos čas, ko se prepustita drug drugemu in pri tem tudi čim bolj uživajta!

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?