Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

Katere dodatke naj uživam za večjo plodnost?


Številne raziskave o vplivu prehranskih dopolnil na plodnost žensk in moških kažejo na pozitivno korelacijo med vnosom izbranih mineralov in vitaminov ter izboljšanjem plodnosti. Prehranska dopolnila so lahko zelo učinkovita pri ponovnem uravnoteženju hormonov ter izboljšanju splošnega ter reproduktivnega zdravja, ki so bistvenega pomena za uspešno zanositev. Tudi kakovostna hrana ne vsebuje vedno vseh hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje in prav tu si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili. 

Določeni vitamini in minerali lahko pomagajo do večje plodnost, saj dokazano vplivajo na nastanek semenčic ali uredijo ženski menstualni cikel. Pomembno pa je, da uživamo prava hranila ter v ustreznih količinah, saj lahko le tako pričakujemo pozitiven učinek. Ne smemo pa pozabiti, da telo potrebuje dalj časa, da ustrezno odreagira – moški spermiji namreč zorijo kar tri mesece in to je tudi minimalni čas, ko je priporočljivo uživati dodatke.

Katere dodatke je priporočljivo uživati in zakaj

Cink
Cink je pravo superhranilo za plodnost. Prispeva k ovulaciji in izboljšanju plodnosti pri ženskah, pri moških pa ima vpliv na semenčice ter testosteron in je prav zato najbolj razširjeno hranilo za plodnost.

Folna kislina in vitamin B6
Dokazano je, da lahko z uživanjem folne kisline pred ali v začetku nosečnosti preprečimo okvaro nevralne cevi pri otroku. Folna kislina skupaj z vitaminom B12 zagotovi nedotaknjenost genetskih kod otroka.  Vitamin B6 deluje pozitivno tudi na moško plodnost, saj vpliva na večje število semenčic.

Selen
Selen je antioksidant, ki pomaga ščititi telo pred zelo aktivnimi kemičnimi fragmenti, imenovanimi prosti radikali, ki lahko vplivajo na splav. Prav tako je selen pomembna sestavina pri moški plodnosti, saj ima vpliv na nastanek semenčic.  

Koencim Q10
Študije kažejo, da lahko dodatki koencima Q10 (CoQ10) pomagajo do večje plodnosti tako pri ženskah kot tudi pri moških. Potreben je za osnovno delovanje celic, pri moškem pa lahko poveča število semenčic.

Omega 3 maščobna kislina
Gre za koristne maščobe, ki imajo pozitiven vpliv na delovanje vseh sistemov v telesu, torej tudi na reprodukcijski sistem. Pomembne so za delovanje in vzdrževanje normalnih ravni hormonov. Za moške je pomembno uživanje dodatnih maščobnih kislin, ker so semenčice bogate z prostaglandini, ki se proizvajajo iz teh maščob. Manjko se izraža v slabi kakovosti in manjši količini semenčic.

Železo
Železo telo uporablja za izdelavo hemoglobina, komponente rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik. Če vaše telo nima dovolj železa, tkiva in organi v telesu ne bodo dobili dovolj  kisika, ki ga potrebujejo za pravilno delovanje in delitev celic. 

Kalcij
Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da ženske, ki želijo zanositi, uživajo dodatne količine kalcija, saj ga bo zarodek v nosečnosti potreboval za izgradnjo kosti. 

Vitamin E je močan antioksidant, za katerega se je izkazalo, da vpliva na žensko in moško plodnost. 

Vitamin C je antioksidant, za katerega so študije pokazale, da izboljša kakovost semenčic ter zaščiti DNA v njej pred poškodbami, ki lahko pripeljejo tudi do splava.

L-karnitin je aminokislina, bistvena za normalno delovanje semenčic. Raziskave so pokazale pozitivno povezavo  med visoko koncentracijo L-karnitina v celicah semenčic z visokim številom in boljšo gibljivostjo semenčic.


Številne znanstvene raziskave so pokazale povezavo med vitamini in minerali ter vplivom na plodnost in zdravje celotnega organizma. Za zgoraj naštete prehranske dodatke velja, da lahko vplivajo na normalno delovanje reprodukcijskega sistema in organov ter pozitivno vplivajo na splošno zdravje.

Z uživanjem prehranskih dopolnil telesu dovajamo hranila, ki mu jih primanjkuje in s tem vplivamo na nastanek semenčic, njihovo gibljivost in urejen menstrualni cikel ter tako povečamo možnosti za zanositev. Pomembno je, da zaužijemo prave sestavine v pravih odmerkih, ki nas bodo popeljale do uspeha. Preveliki odmerki mineralov in vitaminov imajo lahko tudi negativne posledice, zato je pomembno, da ne uživamo več prehranskih dopolnil hkrati. 

Pri tem je pomembno, da dopolnila uživamo daljše obdobje, da se telo lahko navadi nanje in  odreagira. Priporočeno obdobje uživanja je ponavadi vsaj tri mesece. Predlagamo, da pri izbiri prehranskega dopolnila, zaupate tistemu, ki združuje že celotno formulo (prave sestavine v pravih odmerkih) za večjo plodnost ter vsebuje visokokakovostne sestavine. 

Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?