Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?

Nasveti

Selen in vitamin C - super živili za »boljše plavalce«


Ena večjih zmot je prepričanje, da je v večini primerov za neplodnost odgovorna ženska. Statistika kaže, da je izključno pri ženski vzrok le v 30 odstotkih, v enakem odstotku lahko vzrok pripišemo moškim. V preostalih 30 odstotkih gre za kombinacijo težav pri obeh spolih, v 10 odstotkih so težave nepojasnjene.


Pri moških gre v večini primerov za slabo kakovost ali odsotnost semena. Sama starost pri njih ni tako pomemben faktor. Velja pa tako kot za žensko plodnost, da imajo kajenje, debelost, pretirano uživanje alkohola in kave negativen vpliv na kakovost in količino semenčic. Pomemben faktor, ki vpliva na plodnost je tudi stres, saj le-ta vpliva na hormonsko ravnovesje v telesu in ga poruši. 

Marsikaj pa lahko naredijo moški sami - poleg bolj zdravega življenjskega stila se svetuje uživanje vsaj spodnjih dveh super živil. Študije so pri moških pokazale, da nekateri dodatki lahko povečajo število in gibljivost sperme, kar »malim plavalcem« pomaga doseči cilj.


Selen ima vlogo pri nastajanju semenčic, ki so ključne za moško plodnost. (EFSA)

Precej nepoznan mineral v povezavi s plodnostjo, a kot se je izkazalo še posebej za moško plodnost ključen. Ker je selen za moško telo potreben za proizvodnjo sperme, se ob rednem uživanju lahko izboljša kakovost in količina sperme. 


Cink  ima vlogo pri plodnosti in razmnoževanju. (EFSA)

Cink je bistven za tvorbo sperme in nekaj študij je pokazalo, da bi pomanjkanje cinka lahko privedlo do nizke kakovosti sperme.




Kalkulator ovulacije

Izračunaj plodne dneve
Pričetek zadnje menstruacije:
Dolžina cikla:
Izračunaj

Ali ste vedeli?